Stelling van Amsterdam en Algemene Jaarvergadering 8 april 2019


Eerst werd het officiele gedeelte geopend met een welkomstwoord van voorzitter Jack Dekker.
Het is weer een goed gevoel om hier vanavond als voorzitter van het Historisch Genootschap  de avond te mogen openen, fijn dat u er allemaal weer bent! Welkom!
In het bijzonder heet ik welkom onze spreker van vanavond, mevrouw Agnes de Boer. We zijn begin 2018 in contact gekomen met Agnes, zij stuurde ons toen een mail waarin zij vroeg of ze twee foto’s mocht gebruiken voor in haar boek ‘Kraijenhoff keert terug’. Een boek met persoonlijke verhalen over de Stelling van Amsterdam.  Het leek ons een hartstikke leuk onderwerp en hebben Agnes toen gelijk gevraagd of ze over haar boek een lezing bij ons zou willen geven. En zo is het gegaan.  Agnes woont in de Grootschermer en is schrijver van persoonlijke verhalen, behorende bij ons cultuurhistorisch erfgoed. Agnes brengt met verhalen het verleden en de identiteit van gebieden, objecten en vooral de mensen in beeld.Nadat we het officiële gedeelte van de jaarvergadering hebben gehad  komt daarna het verhaal van Agens aan bod over het leven op de forten bij Kwadijk, Edam en de forten in de Beemster.  
Het is niet alleen een goed gevoel dat wij Agnes vanavond aan u mogen voorstellen maar we zijn ook tevreden dat we weer een nieuwe Post bij u hebben kunnen afleveren. Met voor velen een bekend gezicht op de cover!  Over de Post gesproken:
In mijn voorwoord in de Post kwamen een aantal zaken aan de orde waarvan ik er nu enkele even met u wilt bespreken:
  • Vaststellen van onderwerpen voor toekomstige uitgaven van De Post.Heeft u een wat betrekking heeft op Middelie, laat het ons dan weten! U hoeft zelf geen letter op papier te zetten, dat doen wij wel!
  • Geen monument aanwezig in Middelie, dat schreef ik in een moment van onoplettendheid. Natuurlijk hebben we die hier . Een attente lezer wees mij daar op, bedankt!
  • De website. Die is klaar, moet nu nog gevuld worden, en dat is natuurlijk een doorlopende activiteit. We blijven dezelfde domeinnaam gebruiken (www. oudmiddelye.nl) maar wijzigen van provider. Inmiddels hebben we de unieke code,  die nodig is om de domeinnaam te verhuizen,  doorgegeven aan de nieuwe provider. Ik kan u vertellen dat ons bestuur heel enthousiast is over de site!
Ok, en dan nu voor dat we beginnen met de agenda voor vanavond: we proberen de kas van de vereniging op peil te houden. Daarom twee zaken die ik graag onder uw aandacht wil brengen:-
  • We hebben nog een aantal DVD’sin de verkoop, die in 2015 zijn uitgebracht met als titel: De streek op de schop, de samenleving op zijn kop! Een en de streekverbetering in de polder De Zeevang, nu ruim 50 jaar geleden. Inmiddels een verzamelaars-object en bij ons voor slechts € 10 te verkrijgen.
  • We doen mee met de . De Rabo Purmerend heeft € 100.000 beschikbaar gesteld voor het verenigingsleven in deze regio. En de leden van de Rabo mogen meebeslissen naar welke verenging deze bijdrage toegaat en kunnen stemmen op de deelnemende verengingen. Als u lid bent van de Rabo krijgt u rond 23 april automatisch een stembiljet. In de flyer die u bij binnenkomst heeft ontvangen leest u hier alles over. Doe mee en stem ook op ons!
  • U heeft ook van ons een consumptiebon ontvangen bij binnenkomst, die is goed voor een gratis kop koffie of thee.
Vervolgens werd de agenda van de Algemene Ledenvergadering besproken. De aanwezige leden waren tevreden met de voortgang en verrichtte activiteiten van onze vereniging.Na de pauze kregen de ruim 40 aanwezigen een boeiend verhaal verteld door Agnes de Boer voorgeschoteld over de 46 forten die samen de Stelling van Amsterdam vormden.